Nom Jordi
Cognoms Salas-Salvadó
Data i lloc de naixement 05-05-1958, Reus
Data d'ingrés 25-02-2013 Número 310
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Nutrició i bromatologia
Nota biogràfica

És doctor en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, catedràtic de nutrició i bromatologia a la Universitat Rovira i Virgili, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina de Reus, cap clínic de nutrició del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, director del Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans (CCNIEC), director del Grup de Recerca Consolidat Nutrició, Alimentació, Creixement i Salut Mental, subdirector de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i director del programa de nutrició CIBEROBN de l'Institut Carlos III. Prèviament, havia estat membre del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i president de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD). Impulsor de l'estudi Predimed, una de les principals línies de recerca en què treballa és la vinculació de la dieta mediterrània amb la salut.

En l'àmbit internacional, cal destacar que actualment és president del Fòrum Mundial d'Investigació i Difusió Nutricional INC (Fundació Internacional sobre la Nou i la Fruita Seca); membre del Comitè Científic del Consorci Internacional sobre la Qualitat dels Carbohidrats, i membre del consell d'experts del Grup d'Estudi de la Diabetis i la Nutrició de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis. L'any 2019 figurà, com un dels científics més influents de tot el món per l'impacte de la seva recerca, a la llista Highly Cited Researchers. És autor de més de sis-cents articles originals en revistes nacionals i internacionals, i ha editat vuit llibres (dos dels quals, de l'IEC) i ha participat en una trentena de llibres més. La seva carrera científica ha estat reconeguda amb diversos premis, entre els quals destaquen el Premi DuPont de la Ciència (2014), el Premi Josep Trueta (2012), el Premi de la Universitat de Navarra (2014) i el Premi de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició (2014). Així mateix, ha estat distingit amb la Creu de Sant Cosme i Sant Damià (2019), la màxima distinció que atorga el Col·legi de Metges de la Província de Tarragona a la trajectòria científica; el guardó ICREA Acadèmia (2020), que reconeix l'excel·lència de la recerca dels professors de les universitats públiques catalanes, i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2020).

Publicacions a l'IEC
Torna